Het huisje, mijn baarmoeder, waarin ik alle drie mijn kinderen met trots gedragen heb wordt verwijderd.

Klachten
Na het overlijden van Daan is er een abdominale cerclage geplaatst. Hierdoor konden Isabel en Boaz alleen nog via een keizersnede geboren worden.
Helaas heb ik na de keizersneden een niche overgehouden. Een niche is een holtevormig litteken in de baarmoeder na een keizersnede, waardoor je bepaalde klachten kunt ervaren.
Na de keizersnede van Isabel was dit al zichtbaar via de echo, maar destijds ondervond ik hier geen hinder van en heb ik er daardoor verder ook geen aandacht aan geschonken.
Maar toen, na de geboorte van Boaz, mijn menstruatie weer opgang kwam, begonnen de klachten. Eerst wijt je de klachten nog aan herstel van het lichaam, hormonen, etc., maar de klachten gingen maar niet over. Ik begon hierbij steeds meer ongemak te ervaren en ging me daardoor verder inlezen over een niche, en herkende mijn klachten direct.
De doorverwijzing
We besloten, na de zomervakantie 2024, contact op te nemen met de huisarts en te vragen om een doorverwijzing naar het Amsterdam UMC. Het toeval wil dat de arts die daar werkt en destijds mijn abdominale cerclage geplaatst heeft, ook haar expertise heeft in niches en daar veel onderzoek naar doet.
In oktober 2024 konden we terecht in het Amsterdam UMC. Hier kregen we een gesprek en werden er uitgebreide inwendige onderzoeken gedaan.
Tijdens het inwendige onderzoek werd mijn voorgevoel bevestigd. Ik heb inderdaad een grote niche, welke mijn problemen veroorzaakt.
Algehele baarmoederverwijdering (hysterectomie)
Na de onderzoeken werden meteen de resultaten en de mogelijke behandelopties besproken met ons. Wij hadden ons vooraf al goed ingelezen en de behandelopties ook al met elkaar besproken.
Ondanks dat het de meest ingrijpende behandeloptie is, hebben wij toch voor een algehele baarmoederverwijdering (hysterectomie) gekozen.
Aangezien wij geen kinderwens meer hebben en mijn lichaam al zoveel te verduren heeft gehad op dat gebied, voelt dit voor ons als de enige juiste optie. Mijn gynaecoloog en haar team staan dan ook volledig achter onze keuze.
Omdat mijn baarmoedermond ook wordt verwijderd, zijn uitstrijkjes straks ook niet meer nodig. Dit geeft ook rust en neemt toch de onzekerheid weg die het iedere keer met zich meebrengt door mijn eerdere lisexcisie.
Afsluiting
Het is goed zo en ik sta 100% achter mijn besluit. Het voelt als een afsluiting. Een definitieve afsluiting van iets wat mij het mooiste heeft geschonken, mijn drie kinderen, maar ook zoveel angsten, harde buiken, onzekerheid heeft gegeven, en mijn allerliefste Daan veel te vroeg heeft doen geboren worden.
Momenteel sta ik op de wachtlijst sinds november en ben ik in afwachting van mijn oproep.
Mega spannend, maar ik kijk ernaar uit om klachtenvrij te zijn en mij weer mezelf te kunnen voelen.
Reactie plaatsen
Reacties